ЦікавинкиКалендар подійПро менеПоради батькамМетодична скарбничка

27.01.16

Цікаве про сніжинки


Цікавинки про сніжинки
Ви можете мені не повірити, але більшість людей на планеті ніколи в житті не бачили снігу! Уявляєте?
Тож нам з  дуже пощастило, що ми маємо змогу милуватися і ніжним цвітом перших весняних квітів, і рясними снігопадами за вікном.
Сьогодні я розповім вам кілька цікавинок про сніжинки. Впевнена, вам буде чим здивувати друзів!
Чи знаєте ви, що сніжинка на 95 % складається з повітря? Саме тому сніжинки так повільно падають на землю, немов кружляючи в повільному танці. Вчені навіть швидкість їхнього падіння вирахували — 0,9 км/год. Те, що сніжинка має в своїй структурі повітря, пояснює її білий колір. Світло відбивається від кристалів льоду та повітря і розсіюється, тому ми і бачимо цю зимову красуню сріблясто-білою. Та історія знає випадки, коли сніг випадав ще й інших кольорів. Чорний снігопад шокував жителів Швеції в 1969 році, а каліфорнійці в 1955 році побачили зелений сніг. Оце так дивина!
Хто ж забарвлює сніг у такі незвичні для нас кольори? Науковці розповідають, що в снігу антарктичних гір живуть цікаві істоти — сніжні хламідомонади. От вони і роблять сніг рожевим, червоним, фіолетовим і навіть жовтим. Ще один цікавий факт: при падінні у воду сніжинка «співає», створюючи дуже високий звук, нечутний для людського вуха. Зате риба його прекрасно чує, і, більше того, дуже не любить. Чи замислювалися ви над тим, чому взимку так холодно? Це сніг відбиває від земної поверхні 90 % світла, не даючи їй прогрітися. Найбільшу в світі сніжину виявили в США 1987 року. Діаметр гігантської красуні становив цілих 38 см! А в Москві 30 квітня 1944 року випав найдивніший сніг в історії людства. Сніжинки розміром з долоню кружляли над містом, а за формою вони нагадували… страусове пір’я.

Немає коментарів:

Дописати коментар